Bezlepkové a BIO potraviny z Velké Británie – Doves Farm, Nairns a Barkat

Alergie na lepek je nepříjemné onemocnění na celý život, které se v poslední době hodně často objevuje. Na to reagují výrobci zdravých potravin a umožňují takovým lidem jíst to, co mají rádi.

Alergie na lepek je v posledních letech bohužel velice rozšířená a nepříjemná nemoc, která znamená, že nemocný nemůže konzumovat běžnou mouku a výrobky z ní. To je dost omezující a pro mnoho osob také nepředstavitelné. Pokud však máte tuto formu alergie, pak je potřeba dbát na pevně stanovený režim, tedy dodržovat předepsanou dietu. Vzhledem k tomu, že opravdu je v poslední době tato forma alergie dost rozšířená, je možno si povšimnout toho, že se na problematiku zaměřují i výrobci zdravé stravy a uvádějí na trh speciální výživu určenou právě lidem s alergií na lepek.

Bez lepku jsou i sušenky

Jestliže jste propadli depresím z důvodu, že si kvůli nepříjemné nemoci trávicího ústrojí nemůžete dát už nikdy dobrou sušenku, pak jste na omylu. Ovesné sušenky značky NAIRNS jsou lahodné sušenky, ovesné základní, pak i s čokoládou a naprosto bez lepku. Oblíbené jsou i sušenky se sirupem, nebo rozinkami, v nabídce jsou i sušenky s bylinkami a semínky a k vyzkoušení jsou vhodné také ovesné sušenky se sýrem. Všechny uvedené varianty jsou bez lepku a v baleních, které je vhodné i na cesty.

Mouka pro alergiky na lepek

Co však mnohé celiaky nejvíce zajímá, jsou směsi a mouky, které mohou konzumovat i oni, tedy bez lepku. Nic není nemožné, a i když  se jedná o potraviny poněkud dražší, pak i tak jsou vhodné pro přípravu i pečení skvělých dobrot a to vše bez obsahu lepku. Směsi jsou již namíchané a možno si vybrat mezi chlebovou směsí tmavou, která je samozřejmě bez lepku. Dále je v nabídce bílá směs bez lepku, velice oblíbená pro pohodové pečení i bez lepku. Hodně lidé také objednávají rýžovou mouku bez lepku, která má specifickou chuť a snad tou nejpopulárnější je chlebová směs bílá bez lepku.

Samokypřící směs bílá bez lepku

Vyzkoušejte kromě výše uvedených chlebových směsí i samokypřící směs bílou bez lepku, která se využívá zejména pro použití na šlehaná a kynutá těsta. U šlehaných těst do kterých se přidávají vyšlehané bílky nebo do piškotových těst není zpravidla nutné přidávat kypřící prášek. V případě nutnosti postačí jen jedna čajová lžička. U ostatních těst doporučujeme přidávat kypřící prášek jako při použití běžné mouky. Výsledky pečení jsou vynikající a nerozeznatelné od běžné pšeničné mouky.

Ranní cereálie a dobrá snídaně

Jestliže jste ráno zvyklí na misku cereálií, pak se nemusíte omezovat ani v případě, že vám bude zjištěna alergie na lepek. Dnes již existuje mnoho variant takových potravin, které lepek neobsahují a jsou jimi lupínky bio zcela bez lepku. Vybírat je možno ze sladkých čokoládových hvězdiček, nebo klasických cereálních lupínků, kukuřičných lupínků, které samozřejmě nemohou chybět. Dobré jsou celozrnné lupínky s vlákninou, nejen pro celiaky, ale i pro celkově zdravé tělo a hodně dobrá je i kakaová rýže.

Těstoviny trochu jinak

Klasickými potravinami, kterých se musí celiak vzdát, jsou i těstoviny. Tedy pouze v tom případě, že jsou klasické. Pokud jde o speciální těstoviny bio bez lepku, pak se jedná naopak o těstoviny přímo určené pro osoby, které trpí na nesnášenlivost lepku. V nabídce jsou velice populární tříbarevná vřetena, dále jsou to kukuřično-rýžové Ditalini, kukuřično-rýžové špagety jsou výrobou dobrých a zdravých špaget. Objednávají se i rýžová vřetena a pak i kukuřično-rýžová pipe rigate. To aby byla nějaká změna v jídle. A v neposlední řadě klasika kukuřično-rýžová kolínka.

Milujeme cookies

Z Velké Británie k nám přišla obliba speciálních sušenek, zvaných cookies. Jedná se o kulaté pečivo s kousky většinou čokolády, ale i jiných příměsí a jsou velice dobré. Protože válčí v žebříčku oblíbenosti i naše chutě, pak je nutno zmínit, že i pro alergiky na lepek může být poskytnuta velice dobrá a lahodná dávka cookies a to naprosto bez lepku v bio kvalitě.

Xanthan guma

I když to zní poněkud podivně, jedná se o prášek, který výrazně zlepšuje strukturu pečiva bez lepku, jde tak o směs, která se zaručí za lepší přijímaní potravy i její snazší průchod tělem. Xanthan gumu je potřeba dávkovat pravidelně při každém pečení bezlepkového chleba, ve většině receptů pro celiaky je napsaná.

Když onemocníte a postihne Vás tedy nepříjemná nemoc zvaná alergie na lepek, pak není všem dnům konec. Naopak zjistíte, že vlastně péct chleba vás hrozně baví a paradoxně i díky nemoci se stravujete mnohem lépe a zdravěji. A to je jistě velký pokrok pro celkové zdraví lidského jedince. Alergie na lepek je skutečně nepříjemná, ale dá se s pomocí dobrých potravin zvládnout.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id23304 (zdravotnimagazin.cz#10477)


Přidat komentář