Probiotika - bakterie mikroflóry

Probiotika se používají v moderním potravinářství jako funkční přísada, to znamená, že zlepšují výživovou hodnotu výrobku a mění jej z pouhé potraviny na funkční potravinu, která je z části vlastně lékem.

Probiotika

Pod pojmem probiotika si většina lidí představuje zakysané mléčné výrobky, to je ale zjednodušená představa. Probiotiky rozumíme všechny bakterie, které mají na stav střevní mikroflóry prokazatelně pozitivní vliv a které svým účinkem příznivě ovlivňují i zdravotní stav člověka.

Bakterie mléčného kvašení jsou pouze částí z nich

V Japonsku, které je známé jako země s nejdelší průměrnou délkou života, existuje nepřeberná nabídka výrobků s probiotickými kulturami.

Probiotika - co jsou probiotika

Probiotika se v současnosti definují jako živý mikrobiální dodatek stravy, který příznivě ovlivňuje zdraví člověka zlepšením jeho mikrobiální střevní rovnováhy. Mezi probiotické kultury patří hlavně Lactobacilllus casei, Lactobacillus acidophillus, Bifidobacterium bifidum, breve, longum a další.

Probiotika v potravinách

Probiotika se používají v moderním potravinářství jako funkční přísada, to znamená, že zlepšují výživovou hodnotu výrobku a mění jej z pouhé potraviny na funkční potravinu, která je z části vlastně lékem. Obsažené kultury ovšem musí splňovat přísná kriteria. V 1 ml výrobku musí být nejméně 10 miliónů bakterií, navíc ještě schopných přežít kyselé žaludeční prostředí a působení žluči. Preferovány jsou navíc takové druhy bakterií, které produkují vitaminy (vitaminy skupiny B, vitamin K, aminokyselin).

Co všechno probiotika dokáží?

  • **Kontrolu nežádoucích střevních mikrobů probiotické mikroorganismy produkují organické kyseliny, tím dochází k poklesu Ph.
    **
  • **Protinádorová aktivita poklesem pH a potlačením růstu hnilobných bakterií klesá tvorba rakovinotvorných látek v samotném střevě, mimo to dokáží probiotika karcinogenní látky chemicky rozložit.
    **
  • Pokles hladiny cholesterolu v krvi při dietě zvýšené hladiny cholesterolu mohou probiotika hrát důležitou roli. Jejich působením dojde k rozkladu solí žlučových kyselin a uvolněný cholesterol se nemůže zpátky vstřebat. V této funkci si vede nejlépe Lactobacillus acidophillus.
  • Omezení následků redukční diety - každá redukční dieta je pro organismus nápor (čím rychlejší redukce, tím více). Ochranné látky vyskytující se v probiotických potravinách proto mohou být prospěšné. Probiotika by měly být součástí každé redukční diety.

Probiotika se stávají stále větším hitem

Dokáží příznivě působit na střevní mikroflóru. Jejím prostřednictvím ovlivňují náš zdravotní stav včetně imunity. Počet chorob a zdravotních potíží, které eliminují nebo zlepšují, se překvapivě rychle rozšiřuje.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id22659 (zdravotnimagazin.cz#7520)


Přidat komentář