Dietní oběd

Olihně jsou k dostání zmrazené a ve vybraných prodejnách čerstvé a již vykuchané. Tento pokrm můžete připravit ve větším množství, neboť v mrazničce vydrží až měsíc a dá se bezpečně znovu ohřát.

Cizrnové pyré- bohaté na bílkoviny

Cizrnové pyré s krémovou chutí a jemně ořechovou vůní tvoří výživný chod bohatý na bílkoviny. V chladničce vydrží až tři dny.

Ingredience

  • 400 g plechovka cizrny, luštěninu sceďte a nechte okapat
  • 2 snítky čerstvého nebo ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 1 velký stroužek česneku
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce přírodního jogurtu

Příprava

Cizrnu, tymián a česnek dejte do kastrolu, zalijte vodou, přiveďte k varu, zmírněte oheň a nechte 15 minut mírně probublávat.

Potom sceďte a vyjměte snítky tymiánu. Cizrnu vsypte do misky, přidejte jogurt a ručně vypracujte kaši. Chcete-li naprosto hladkou konzistenci, použijte mixér.

Oliheň

Olihně jsou k dostání zmrazené a ve vybraných prodejnách čerstvé a již vykuchané. Tento pokrm můžete připravit ve větším množství, neboť v mrazničce vydrží až měsíc a dá se bezpečně znovu ohřát.

Ingredience

  • 500 g olihně
  • 1 středně velká cibule, nasekaná nadrobno
  • 1 velký stroužek česneku, rozmělněný
  • 250 g rajčat, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy a trochu strouhané kůry
  • ¼ čajové lžičky šafránu
  • plná hrst směsi nasekané čerstvé petržele a koriandru

Příprava

Vykuchanou a očištěnou čerstvou oliheň doma řádně propláchněte studenou vodou. Vak pokládejte na kroužky a z hlavy oddělte chapadla, která rozkrájejte na kousky.

Do pánvičky dejte trochu olivového oleje a cibuli, kterou nechte zesklovatět. Přidejte česnek a restujte dvě minuty. Vmíchejte rajčata, citronovou šťávu a kůru a oliheň zalijte vrchovatě vodou, aby byla směs ponořena. Nechte asi pět minut probublávat: správně dušená oliheň má zprůsvitnět a nesmí být „gumová”. Nakonec vmíchejte bylinky.

Podávejte se lžící rýže natural a zeleným salátem pokapaným olivovým olejem a citronovu šťávou.

Pestrý salát

Ve vzduchotěsném obalu uchováte salát v chladničce až tři dny, takže můžete vždy vrchovatou lžíci doplnit třeba kuře či rybu.

Ingredience

  • 120 g kvinoy
  • 250 ml vody se špetkou sypkého bujónového přípravku
  • ½ zelené okurky, nakrájené na kostky
  • 2 středně velká rajčata, nakrájená na kostky
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na plátky
  • šťáva z ½ citronu
  • po svazečku čerstvé máty a petržele, nasekané
  • 1 polévková lžíce olivového oleje

Příprava

Kvinou a vodu dejte do pánvičky a na mírném ohni duste asi 15 minut, dokud nevsákne všechnu vodu.

Mezitím nakrájejte ostatní přísady, které dejte do mísy. Kvinou přimíchejte, teprve až vychladne. Aby se všechny příchutě dobře rozvinuly, vložte mísu na 10 – 15 minut do chladničky. Po vyjmutí pokapte salát olivovým olejem, okořeňte čerstvě mletým černým pepřem a podávejte.

Mrkvová polévka s řeřichou

Abyste ušetřili čas na vaření, vyplatí se připravit polévky větší várku. Co nesníte čerstvé, dáte zmrazit a spotřebujete podle libosti.

Ingredience

  • 1 malá cibule, nasekaná na kostičky
  • 250 g mrkve, nakrájené na kostičky
  • 1 svazek čerstvé řeřichy
  • 1 malá nebo ½ velké plechovky cizrny
  • 750 ml čerstvého zeleninového vývaru
  • 1 čajová lžička mletého římského kmínu

Příprava

Ve středně velkém kastrolu mírně rozehřejte lžíci olivového oleje, na němž poduste cibuli. Přidejte mrkev a duste dalších pět minut.

Vsypte natrhanou nebo nůžkami nastřihanou řeřichu, použijte listy i stonky. Míchejte, dokud řeřicha mírně nezavadne. Přidejte cizrnu, vývar a kmín a na mírném ohni nechte probublávat asi 20 minut.

V mixéru nebo ručním šlehačem rozmíchejte polévku dohladka, okořeňte čerstvě mletým černým pepřem a podávejte.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id21648 (zdravotnimagazin.cz#5020)