Důležitou stravou na celý den je snídaně

Vedle chuti a vůně jsou pro mnohé bylinky charakteristické léčivé vlastnosti. Využívání bylin v přírodním lékařství, v kosmetice i pro relaxaci má dlouho tradici. Mnohé ze starých domácích prostředků jsou dnes opět aktuální a prožívají renesanci.

Ovesná kaše s jablky

Ovesné vločky náleží mezi spolehlivé zásoby každé domácí spižírny a poslouží vám na lahodné a výživné snídaně.

Ingredience

  • 4 polévkové lžíce ovesný vloček
  • 120 ml vody
  • 1 jablko
  • 2 polévkové lžíce přírodního jogurtu (s živými kulturami)

Příprava

Vločky vsypte na pánvičku, zalijte vodou a nechce nasáknout. Mezitím z jablka ukrojte několik plátků na ozdobení, zbytek rozstrouhejte a přidejte do pánvičky. Na mírném ohni přiveďte směs k varu a nechte asi dvě minuty probublávat.

 

Hotovou kaši rozdělte do dvou misek a kopečky úhledně ozdobte lžící přírodního jogurtu a plátky jablka.

Hruška s jogurtem

Abyste připravili opravdu osvěžující a chutnou snídani, vyberte ty nejzralejší a nejšťavnatější hrušky.

Ingredience

  • 200 ml přírodního jogurtu (s živými kulturami)
  • 2 hrušky, zbavené jádřinců a nakrájené na kousky velikosti sousta
  • 2 polévkové lžíce slunečnicových semen
  • 2 polévkové lžíce dýňových semen

Příprava

Jogurt a nakrájené hrušky smíchejte dohromady a směs rozdělte do dvou misek. Každou porci navrch posypte lžící obou druhů semen a podávejte.

Ořechy a müsli

V zájmu pomalého uvolňování energie je tento recept štědrý na ořechy. Chcete-li si ráno ušetřit čas, připravte najednou větší dávku, která ve vzduchotěsném obalu vydrží v chladničce až čtyři týdny.

Ingredience

  • po 4 polévkových lžících od 4 druhů následujících vloček: ječmenné, rýžové, žitné, ovesné, pohankové, prosné
  • 4 polévkové lžíce ořechové směsi (např. lískové oříšky, kešu oříšky, paraořechy, mandle, vlašské ořechy)
  • po 2 čajových lžičkách rozinek, sultánek a sušených jablek (lze použít i jiné sušené ovoce, avšak vyhýbejte se velmi sladkým druhům, jako je mango, papája a ananas)
  • polévkové lžíce přírodního jogurtu
  • 120 ml mléka dle vlastní chuti (kravského, kozího, ovčího nebo rostlinného – sójového, rýžového)

Příprava

Všechny suché přísady důkladně smíchejte dohromady a směs rozdělte do dvou misek. Ke každé porci podejte zvlášť lžíci jogurtu a polovinu mléka.

Ovocný salát

Na chvíli zapomeňte na svět a v klidu se posaďte k misce šťavnatého bobulovitého ovoce pokapaného jogurtem.

Ingredience

  • šťáva a kůra z 1 pomeranče
  • po 50 g od 4 druhů následujícího ovoce: ostružiny, černý rybíz, borůvky, hroznové víno, maliny, jahody
  • po 6 kusech od 2 druhů následujících jader: mandle, paraořechy (nasekané), lískové oříšky, pistácie
  • 2 polévkové lžíce přírodního jogurtu (s živými kulturami)

Příprava

V míse smíchejte pomerančovou šťávu a kůru, přidejte ovoce a ořechy a vše důkladně promíchejte. Směs rozdělte do dvou misek a kopečky ozdobte lžíci jogurtu. Podávejte s plátkem celozrnného chleba opečeným v toastovači.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id21660 (zdravotnimagazin.cz#5040)


Přidat komentář