Jaterní onemocnění a dieta

Základní úloha jater spočívá v detoxikaci a odstraňování jedovatých látek z těla. Potrava je po vstřebávání ze zažívacího traktu dále štěpena a ukládána v jaterních buňkách.

Játra

Základní úloha jater spočívá v detoxikaci a odstraňování jedovatých látek z těla. Potrava je po vstřebávání ze zažívacího traktu dále štěpena a ukládána v jaterních buňkách.

Dieta při akutní virové hepatitidě

Akutní zánět jater je způsobený různými viry. Projevuje se nechutenstvím, teplotou, nadýmáním, nucením na zvracení, nesnášenlivostí tuků, později žloutenkou.

Hlavní dietní zásady

  • Přísná dieta (čaj, suchary) je vhodná jen při zvracení a nechutenství.
  • Pokud netrpíte nucením na zvracení, může prospět větší příjem bílkovin a kalorií.
  • Přijímat dostatek složitých sacharidů (těstoviny, celozrnné pečivo, rýže, luštěniny).
  • Konzumovat velké množství ovoce a zeleniny.
  • Z masa upřednostňovat libové, nejlépe bílé maso (kuřecí, krůtí a rybí), vhodná jsou vejce.
  • Minimum tuků – jen malé množství másla či olivový olej.
  • Z mléčných výrobků jsou nejvhodnější tvaroh, žervé, polotučné mléko.
  • Nejíst uzeniny, kořeněné, smažené, nakládané maso, smažené a pečené moučníky (koblihy).
  • Kynuté těsto nejíst první den nemoci.
  • Ráno pít minerálku nebo vodu o pokojové teplotě, příp. teplou vodu s citronem.
  • Žádný alkohol.
  • Stravu doplňovat vitaminy B a C.

Chronické poškození jater

Projevuje se nejčastěji slabostí, únavou a trávícími potížemi (nechutenství, nadýmání, průjem, říhání).

Hlavní dietní zásady

  • Vyvážená, zdravá strava (článek „Pyramida zdravé výživy” ZDE).
  • Více menších jídel denně, největší porce v době oběda, vydatnější snídaně a lehká večeře, pravidelné svačiny (mezi jídly nemít kratší přestávky než dvě hodiny).
  • Přiměřený kalorický příjem, který zaručí využití bílkovin na obnovu tkání, a nikoliv jako zdroje energie.
  • Omezit příjem tuků, konzumovat zejména čerstvé ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny, vyloučit přepalované a nekvalitní tuky (sádlo, margarín) a nahradit je olivovým olejem a malým množstvím másla. Celkově by měl příjem tuků představovat 6 lžiček denně.
  • Příjem sacharidů jako zdroje energie by měl být vyšší, neboť tvoří důležitý zdroj zásobních cukrů v organismu (glykogen). Chrání jaterní buňky před škodlivinami a přívod sacharidů jako zdroje energie brání odbourávání bílkovin pro tento účel.
  • Dostatečný příjem bílkovin pro správnou funkci a regeneraci jater v případě, že nejsou poškozeny ledviny. Množství bílkovin by mělo tvořit asi 1 g/1 kg váhy denně – například 70 g bílkovin (při celkové váze 70 kg) je obsaženo ve 250 g vařeného masa nebo půl litru mléka. Při těžším poškození jater by mělo následovat výraznější omezení příjmu bílkovin.
  • Pokud je nutné snížit množství bílkovin, jezte pouze potraviny s dostatkem kvalitních bílkovin, obsahujících důležité aminokyseliny – vejce, bílé maso, ryby, ořechy, fazole, tofu a sóju.

Cirhóza jater

Jedná se o chronické onemocnění jater, charakterizované nekrózou (odumřením) částí jaterních buněk a následným nahrazením poškozené tkáně vazivem. Játra tak nejsou schopna plně fungovat. Nemoc vzniká jako následek zánětů jater nebo alkoholismu.

Hlavní dietní zásady

  • Vyvážená, pestrá strava s dostatkem vitaminů.
  • Při nadměrně mastné průjmovité stolici omezit konzumaci tuků.
  • Při přiměřené váze a sníženém příjmu tuků zařadit dopolední a odpolední svačinu.
  • Snížení příjmu a ukládání vody a soli při otocích (v tomto případě poradí nejlépe lékař).
  • Na minimum omezit potraviny obsahující hodně soli: konzervy, instantní polévky, bujony v kostce, uzené a konzervované ryby, uzeniny, nakládané maso, sýry, kečup, majonézy, koření tabasko, průmyslově vyráběné omáčky.
  • Zákaz alkoholu.

Když je poškozen mozek

Špatná paměť, dezorientace a zmatenost patří ke známkám jaterní encefalopatie. Játra při cirhóze nejsou schopna netoxikovat (odstraňovat) odpadní látky vzniklé při metabolismu.

Hlavní dietní zásady

  • Pravidelná strava, 3 – 4 jídla denně.
  • Jíst přiměřené množství proteinů (maximálně 50 g denně), nejlépe luštěniny, sóju, vejce, bílé maso.
  • Konzumovat škrobnaté potraviny – brambory, rýži, těstoviny.
  • Při otocích omezte sůl.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id21703 (zdravotnimagazin.cz#5197)


Diskuze a zkušenosti

hana tomášová | 17.08.2010 07:14
minerály Ideální jsou minerálky. Já mám zkušenost cca dva roky s pitím minerálky- neslazené, a níjak mi to neublížilo. Konkrétně s ondrášovkou. Aspoň píšou, že není přehnaně mineralizovaná, takže i to by mělo být kritérium.


Přidat komentář