Tropické saláty
Nejprve odřízněte stonky artyčoků (asi tak 3 cm od spodní části), tuhé vnější listy okrajujte, dokud se nedostanete na měkkou dužninu, poté hlavu artyčoku rozřízněte na polovinu. Dužinu dejte na 4 minuty vařit do osolené vody zakapané citronem....Zelený salát- ingredience
Různé druhy salátů (hlávkový salát, polníček, rukola), 250 g hrášku, 2 cibule, půl citronu, 2 artyčoky, 40 g parmazánu, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce bílého vína, sůl, čerstvý pepř
Příprava
Doba přípravy zeleného salátu vám zabere cca 10 min. Zeleninový salát si můžete připravit i netradičně.
Postup
Nejprve odřízněte stonky artyčoků (asi tak 3 cm od spodní části), tuhé vnější listy okrajujte, dokud se nedostanete na měkkou dužninu, poté hlavu artyčoku rozřízněte na polovinu. Dužinu dejte na 4 minuty vařit do osolené vody zakapané citronem. Důkladně omyjte salátové listy a jemně je natrhejte. Přidejte nakrájenou cibuli, olivový olej, čerstvý hrášek, citrónovou šťávu a bílé víno. Pečlivě promíchejte. Ochuťte solí a čerstvým pepřem. Na závěr nastrouhejte parmazán a posypejte jím jednotlivé porce.
Salát s melounem- ingredience
300 g melounu, 200 g nivy, 120 g špenátových listů, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa, 6 lístků bazalky, sůl, čerstvý pepř
Příprava
Doba přípravy salátu s melounem (jaké druhy melounů znáte?) vám zabere cca 10 min.
Postup
Použijte meloun, který jste na chvíli dali do mrazničky. Meloun tak získá tužší konzistenci a bude se lépe zpracovávat. Opláchněte špenátové listy a nakrájejte nivu nebo sýr podobného typu na kostičky. Umyté bazalkové listy (víte, že bazalka působí jako antidepresivum?) natrhejte nadrobno. V salátové míse smíchejte ocet, sůl a čerstvě namletý pepř. Přidejte olivový olej, bazalkové listy, špenátové listy a kostky sýru. Z chlazeného melounu se pokuste vykrajovátkem nebo lžičkou vytvořit kuličky. Ty přimíchejte do salátu. Servírujte vychlazené. Hodí se k tomu i bílé víno.