Zahnání chuťi na sladké

Pokud sladké milujete a záměrně si jej odpíráte, dostáváte se zbytečně do stresu. Jestliže tedy skutečně odolat nedokážete, snažte se alespoň jíst sladké v malém množství a v takové kvalitě, aby vám uškodilo co možná nejméně.

Vědci potvrdili

Nedávné výzkumy prokázaly, že u žen vyvolává chuť na sladké také hluk a stres. Při stresových situacích ženy nejčastěji sáhnou po čokoládě či jiné sladkosti. Muži takovou potřebu obvykle nemají. Lahodná sladká chuť v ústech nám sice na chvíli přinese úlevu, ale kila navíc přibývají. Jak tomu udělat přítrž?

  • Správné stravování

    Chuť na sladké je častější, pokud se nespravujeme správně. Jakmile poklesne hladina cukru v krvi, začne nás honit mlsná. Poklesu lze zabránit tak, že budeme jíst často a pravidelně a že zařadíme do jídelníčku potraviny s nízkým glykemickým indexem (celozrnné potraviny, zelenina, některé druhy ovoce). Hladinu krevního cukru kromě těchto potravin stabilizují také bílkoviny.

  • Náhrady za sladké

    Sladkosti můžete nahradit sušeným ovocem, tyčinkami musli nebo nízkoenergetickými pochutinami (bonbony nebo nápoje slazené aspartamem).

  • Sladké pryč z očí

    Nenakupujte sladkosti do zásoby a nemějte zbytečně nic lákavého po ruce. K zahnání chutě na sladké mějte vždy u sebe nějakou jeho zdravější náhradu.

  • Odbourání stresu

    Máte největší chuť na sladké právě v období stresu? Pak si zakažte sáhnout po čokoládě a místo toho si běžte zaběhat nebo zaplavat. Na svou chuť tak zapomenete a stres odbouráte mnohem účinněji.

  • Chrom

    Tento stopový prvek pomáhá udržovat hladinu krevního cukru a tím je účinný proti chuti na sladké.

  • Když neodoláte..

    Pokud sladké milujete a záměrně si jej odpíráte, dostáváte se zbytečně do stresu. Jestliže tedy skutečně odolat nedokážete, snažte se alespoň jíst sladké v malém množství a v takové kvalitě, aby vám uškodilo co možná nejméně. Při výběru sladkostí si dávejte pozor především na jejich složení. Ze sladkostí se netloustne jen kvůli cukru, ale také kvůli vysokému obsahu tuku. Nekupujte příliš levné čokolády, které jsou obvykle příliš slazené a tuk v nich obsažených není vždy nejkvalitnější. Vybírejte si raději tmavší čokolády, které mají uveden podíl obsažené kakaa a čokolády s ořechy či ovocem, které obsahují zdravou vlákninu. Nejideálnější jsou samozřejmě hořké čokolády. Jezte sladké raději v první polovině dne. Můžete také zkusit dát si po kostičce čokolády špetku koření. Chuť na další kostičku tak údajně zmizí.

     

    Tušili jste, že některé řezané květiny potřebují slazenou vodu pro větší výdrž?

    Nejméně škody nadělají sladkosti po cvičení, kdy váš organismus cukry vstřebává mnohem rychleji. Pokud to ale budete dělat často, cvičení nebude účinné.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id22262 (zdravotnimagazin.cz#6694)


Přidat komentář