Zdravá strava a hubnutí

Zhubnout by měl každý, kdo překročil doporučené množství tělesného tuku, případně u koho dochází k ukládání tuků na nežádoucích místech těla. Společně s hubnutím je člověk odměněn mladším vzhledem, vnitřní spokojeností, lepší náladou a zkrásněním.

Vyvážená a zdravá potrava

  • Kdo by měl zhubnout?
  • Jak snížit hmotnost?
  • Jaké existují programy na zhubnutí?
  • Kalorie - tabulky
  • Nízkokalorické diety
  • Vitamíny
  • Troj-poměr základních živin
  • Bílkoviny (proteiny)
  • Kolik je moc bílkovin a kolik málo?
  • Sójová bílkovina a cholesterol
  • Celiakie a fenylketonurie
  • Uhlohydráty
  • Vlákniny
  • Účinky vlákniny

Vnitřní spokojenost

Zhubnout by měl každý, kdo překročil doporučené množství tělesného tuku, případně u koho dochází k ukládání tuků na nežádoucích místech těla. Společně s hubnutím je člověk odměněn mladším vzhledem, vnitřní spokojeností, lepší náladou a zkrásněním. Svůj hmotností index lze jednoduše zjistit výpočtem BMI.

S hmotností dolů

Hmotnost vašeho těla je přímo úměrná množství přijatých a spotřebovaných kalorií. Existují pouze základní cesty bez chirurgického zákroku.

  • Jíst méně.
  • Zvýšit fyzickou aktivitu.
  • Změnit životní návyky.

Programy na hubnutí - klinické

Tyto programy nesmí být obchodně vlastněny, ale musí být volně k dispozici veřejnosti. Tyto programy poskytují pouze doktoři nebo dietologové. Neliší se příliš od ostatních programů, ale mají výhodu, že váš doktor dokáže lépe odhadnou rizika, které vám hrozí například při naordinování jízdy na kole.

Programy na hubnutí - neklinické

Tyto programy jsou obchodně zaměřeny a volně provozovány bez ohledu na vzdělání poskytovatele (poradce). Součástí je množství knih a brožur, které jsou obvykle připraveny nějakým zdravotníkem. Řada těchto programů radí, které potraviny jíst a které ne. Ve stručnosti se jedná o tyto rady: jíst méně tuků a jíst pouze tolik, kolik člověk potřebuje.

Tabulka kalorií

Kolik a co jíte hraje hlavní roli v tom kolik vážíte. Jestliže bude vybírat vhodné potraviny nezapomeňte zvážit zda jsou dostatečně výživné a zda budete schopni tyto potraviny jíst třeba i po zbytek života.

Maso

druhmnožstvíenergie KJCholesterol mg
maso-hovězí libové100g444,0047,20
maso-hovězí středně tučné100g703,0049,60
maso-hovězí tučné100g1006,0052,00
maso-hovězí výsekové přední100g660,0050,74
maso-hovězí výsekové zadní100g446,0057,23
maso-hovězí roštěná nízká100g485,0044,84
maso-hovězí libové žebro100g539,0050,07
maso-telecí kýta na řízky100g448,0045,43
maso-telecí ostatní100g521,0041,30
maso-vepřové průměr100g1253,0059,76
maso-vepřové kýta na řízky100g757,0057,27
maso-vepřové plec100g886,0060,03
maso-vepřové pečeně100g939,0057,27
maso-vepřové tučné100g1790,0064,80
maso-vepřové bůček100g1637,0064,80
maso-vepřové hlava100g965,0042,78
maso-vepřové krkovička100g1026,0058,65
maso-mleté 1/2 mh + 1/2 mv100g848,5053,48
maso-vepřové koleno100g876,0048,30
maso-drůbeží kachna průměr100g1271,0086,90
maso-drůbeží kuře průměr100g380,0065,90
maso-drůbeží slepice průměr100g396,0084,90
maso-rybí kapr celý kus100g280,0053,00
maso-rybí treska file100g310,0050,00
maso-rybí makrela v tomatě100g561,00100,00
maso-rybí sardinky v oleji100g1403,00100,00
maso-rybí sleď uzenáč100g620,0080,00
maso-zvěřina srnčí s kostí100g350,0081,00
maso-zvěřina zajíc100g410,0056,80
maso-vnitřnosti drštky100g432,000,00
maso-vnitřnosti játra hovězí100g527,00261,90
maso-vnitřnosti kořínek100g352,0085,00
maso-vnitřnosti kosti průměr100g17,002,00
maso-vnitřnosti krev vepřová100g335,00200,00
maso-vnitřnosti ledvinky hovězí100g476,00388,00
maso-vnitřnosti srdce vepřové100g488,00135,80
maso-vnitřnosti játra vepřová100g533,00252,20
## Ovoce

druhmnožstvíenergie KJCholesterol mg
ovoce-čerstvé citrony100g85,000,00
ovoce-čerstvé hrušky100g198,000,00
ovoce-čerstvé jablka100g184,000,00
ovoce-čerstvé pomeranče100g119,000,00
ovoce-čerstvé švestky100g225,000,00
ovoce-čerstvé víno hrozny100g259,000,00
ovoce-čerstvé banány100g224,000,00
ovoce-konzer. jahodový džem100g1063,000,00
ovoce-konzer. angreštový kompot100g373,000,00
ovoce-konzer. broskvový kompot100g322,000,00
ovoce-konzer. hroznový kompot100g293,000,00
ovoce-konzer. hruškový kompot100g289,000,00
ovoce-konzer. jablkový kompot100g327,000,00
ovoce-konzer. meruňkový kompot100g385,000,00
ovoce-konzer. rynglovíý kompot100g322,000,00
ovoce-konzer. švestkový kompot100g301,000,00
ovoce-konzer. třešňový kompot100g268,000,00
ovoce-konzer. melange směs komp.100g331,000,00
ovoce-konzer. marmeláda směs100g963,000,00
ovoce-konzer. povidla švestková100g917,000,00
ovoce-rozinky100g1256,000,00
ovoce-konzer. dýňový kompot100g398,000,00
ovoce-sirup jablečný100g1101,000,00
ovoce-sirup jahodový100g1059,000,00
ovoce-sirup karotela100g1072,000,00
ovoce-sirup pomerančový100g1093,000,00
ovoce-sirup lesní směs100g1076,000,00
ovoce-sirup zahradní směs100g1084,000,00
## Zelenina

druhmnožstvíenergie KJCholesterol mg
zelenina-čerstvá celer100g126,000,00
zelenina-čerstvá cibule100g172,000,00
zelenina-čerstvá česnek100g474,000,00
zelenina-čerstvá kapusta hlávková100g90,000,00
zelenina-čerstvá kedlubna100g77,000,00
zelenina-čerstvá květák100g72,000,00
zelenina-čerstvá mrkev100g144,000,00
zelenina-čerstvá okurka100g52,000,00
zelenina-čerstvá paprika100g86,000,00
zelenina-čerstvá pažitka100g181,000,00
zelenina-čerstvá petržel kořen100g173,000,00
zelenina-čerstvá petržel nať100g185,000,00
zelenina-čerstvá pórek100g126,000,00
zelenina-čerstvá rajčata100g82,000,00
zelenina-čerstvá salát hlávkový100g48,000,00
zelenina-čerstvá zelí hlávkové100g120,000,00
zelenina-čerstvá ředkvička100g48,000,00
zelenina-čerstvá křen100g266,000,00
zelenina-konz. kopr v kys.nálevu100g104,000,00
zelenina-konz. zelí kysané100g117,000,00
zelenina-konz. okurky nakládané100g84,000,00
zelenina-konz. celer sladk.s ole100g377,000,00
zelenina-konz. fazolové lusky100g251,000,00
zelenina-konz. hrášek zelený100g293,000,00
zelenina-konz. lečo bez vajec100g247,000,00
zelenina-konz. paprika čer. s ol100g222,000,00
zelenina-konz. řepa červ. sladko100g147,000,00
zelenina-cibule sušená100g1306,000,00
zelenina-špenátový protlak mraž.100g100,000,00
zelenina-kečup100g293,000,00
zelenina-rajský protlak100g419,000,00
zelenina-mochovská mražená100g271,600,00
zelenina-jarní mražená100g605,830,00
zelenina-kořenová mražená100g142,690,00
zelenina-česnek extrakt100g301,640,00
zelenina-zelí sterilované100g154,150,00
zelenina-lužický salát steril.100g231,240,00
zelenina-paprikový salát steril.100g176,840,00
zelenina-zelný salát sterilovaný100g184,990,00
zelenina-okurkový salát s papr.100g153,500,00
zelenina-žampiony sterilované100g85,400,00
## Ostatní

druhmnožstvíenergie KJCholesterol mg
bábovka třená100g1569,7678,85
bábovka v prášku100g1533,0051,00
bramborový salát100g920,4437,04
brambory k jaru100g194,300,00
brambory loupané100g337,900,00
brambory-I.-III. měsíc100g245,700,00
brambory-nové100g277,900,00
brambory-X.-XII. měsíc100g264,600,00
buchty české v prášku100g1529,0034,00
buchty povidlové100g1264,6827,27
buchty tvarohové100g1250,2642,10
cukr100g1652,200,00
čočka syrová100g1449,000,00
destilát 40%100g1172,000,00
droždí100g431,000,00
fazole100g1444,000,00
hera100g3098,000,00
hořčice100g530,000,00
houby-čerstvé průměr100g88,000,00
houby-sušené100g1235,000,00
hrách jedlý100g1418,000,00
hrachová polévka kostky100g1474,000,00
chléb konzumní100g996,000,00
jaternice100g980,0080,00
játrová paštika100g950,00120,00
jíška "vitana"100g2156,000,00
jogurt100g419,007,00
jovo koktejl100g378,007,00
kabanos100g842,0046,00
kakao granko100g1575,000,00
kakao Nesquik100g1585,000,00
kakao v prášku100g1868,000,00
kaše bramborová v prášku100g1413,000,00
knedlík bramborový v prášku100g1382,0020,00
knedlík houskový v prášku100g1453,004,00
kobliha100g1363,6164,25
kokos mletý100g2903,000,00
koláč linecký100g1913,1941,55
koláč michelský s marmeládou100g1532,4311,77
koláč michelský s tvarohem100g1543,3151,61
koření polévkové tekuté100g553,000,00
kroupy, krupky100g1505,000,00
křenex100g725,280,00
loupáky sladké100g1629,000,00
majonéza100g3296,87149,70
mák100g2269,000,00
makový koláč100g1465,6353,72
mandle100g1251,000,00
máslo mlékárenské 18% vody100g3076,00230,00
med včelí100g1358,400,00
mléko acidofilní 3,6%100g268,008,00
mléko kravské egalizované 2%100g209,005,00
mléko kravské egalizované 3,5%100g268,0014,00
mléko sušené polotučné100g1796,0060,00
mléko sušené Sunar100g2064,00120,00
mouka hladká100g1503,000,00
mouka hrubá, krupice pšeničná100g1499,000,00
mouka polohrubá100g1488,000,00
mouka žitná chlebová100g1464,000,00
ocet100g174,000,00
olej smažící100g3638,000,00
olej stolní100g3638,000,00
oplatky s náplní100g2060,0060,00
ořechy vlašské100g1271,000,00
párky100g904,0046,00
pečivo vodové nesypané, žemlovka100g1197,000,00
perník na strouhání100g1444,000,00
perník v prášku100g1569,0039,20
piškoty dětské100g1578,00260,00
pivo 8%100g88,000,00
polévka tučná "vitana"100g1890,800,00
puding mléčný v prášku100g1729,0050,00
rema-holandský plátek100g1058,1359,86
rema-hovězí plátek100g520,9654,36
rema-španělská ptáček100g647,3075,20
rema-vepřový plátek100g1218,0060,57
rýže100g1464,000,00
sádlo vepřové škvařené100g3753,0070,00
salám český100g1059,0079,00
salám gothajský100g1913,0079,00
salám pařížský100g1176,0079,00
sekaná pečeně100g1345,1680,00
sekaná pečeně domácí100g1105,0079,00
slanina100g3198,0057,00
smetana 12% tuku100g574,0066,00
smetana 6% tuku100g352,0033,00
smetana na šlehání 33% tuku100g1336,00100,00
smetanový krém ovocný100g1017,007,00
sojová mouka odtučněná100g1390,000,00
sojová mouka plnotučná100g1845,000,00
solamyl100g1328,600,00
strouhanka vážená100g1562,000,00
sůl100g0,000,00
sušenky neplněné100g1901,0060,00
sýr eidam cihla,koule 30% v s100g1084,0072,00
sýr krémový žervé 50% v s100g804,0094,00
sýr moravský bochník100g1394,0072,00
sýr niva100g1298,0088,00
sýr tavený 30% v s100g783,0088,00
sýr tavený 50% v s100g1122,0088,00
sýr tavený smetanový 45%100g967,0088,00
sýr tavený smetanový 65%100g1189,0090,00
špekáčky100g1189,0079,00
šunka bez kosti100g1528,0033,00
tatarská omáčka100g2527,89112,83
termix vanilkový100g945,0094,00
těstoviny třívaječné100g1532,0035,00
tlačenka selská100g1214,0080,00
tuk pokrmový margarin 20%vody100g3107,00100,00
tuk pokrmový ztužený 100%NI100g3622,000,00
tvaroh měkký netučný100g435,0013,00
tvaroh měkký tučný 40%100g733,0050,00
tvaroh tvrdý100g641,0013,00
tvarohový koláč100g1533,3183,52
uzená krkovička100g1654,0091,50
uzený bůček100g2240,0099,00
vaječná hmota sušená100g2477,00780,00
vaječná hmota tekutá100g633,00450,00
vánočka máslová100g1520,000,00
vejce slepičí - bílek100g205,000,00
vejce slepičí - žloutek100g1503,00260,00
vejce slepičí skořápková100g593,00450,00
věnečky vaječné100g1118,0090,00
víno konzumní100g254,000,00
vitacit100g1577,850,00
vločky ovesné100g1619,000,00
základ pro maso na paprice100g2012,7727,37
základ pro rajčatovou omáčku100g521,000,00
základ pro svíčkovou omáčku100g358,840,00
zavářka játrová syrová100g1130,00100,00
 

Potraviny s nízkokalorickou hodnotou

Většina nízkokalorických diet navrhuje jíst potraviny jejichž celková kalorická hodnota nepřesáhne 1000 až 1500 kalorií. Každopádně, množství kalorií závisí také na úrovni vaši váhy a celkové fyzické aktivity. V případě, že dochází k rychlejšímu úbytku váhy než čtyři kg za měsíc je nutno kalorický příjem zvýšit!

 

Základní živiny

Ve výživě zdravého člověka s normální hmotností by měly podle oficiálních doporučení 55-60 energetických procent tvořit sacharidy, 25- 30 procent tuky a 10-20 procent bílkoviny. Zádrhel je ale v tom, jak si má člověk například 30 energetických procent tuku představit.

Není možno je totiž zaměnit za hmotnostní procenta, protože tuky mají dvakrát více energie v 1 gramu než sacharidy a bílkoviny. V tabulce 1 na konci článku je uvedeno srovnání 4 potravin a 2 pokrmů s uvedením percentuálního zastoupení základních živin.

Proteiny

Bílkoviny jsou pro výživu člověka naprosto nutné a nenahraditelné. Bez nich by nebyla možná stavba a obnova tkání ani tvorba bílkovin s určitou funkcí v organismu (enzymy nebo bílkoviny krevní plasmy, nukleové kyseliny a další).V případě, kdy organismus nemá jinou možnost, využije bílkoviny i na pokrytí potřeb energie. Bílkoviny se musí rozštěpit v několika fázích až na nejmenší stavební prvky, kterými jsou aminokyseliny. Teprve potom jsou využitelné. Skladba a množství aminokyselin, které si tělo nedokáže samo vytvořit (esenciální aminokyseliny) jsou kritériem, podle něhož se posuzuje kvalita bílkovinných zdrojů. V dřívějších letech byla z tohoto důvodu nepřiměřeně vyzdvihována hodnota živočišných bílkovin, dnes již je situace trochu jinde. Rostlinné bílkoviny lze totiž mezi sebou kombinovat tak, že výsledkem je kompletní spektrum nepostradatelných aminokyselin. Optimální situace nastává tehdy, když člověk kombinuje ve stravě jak rostlinné, tak živočišné zdroje bílkovin.

Energetická hodnota 1 g bílkoviny je 17 kJ.

 

Nadbytek nebo nedostatek bílkovin?

Nedostatek bílkovin v našich podmínkách člověku nehrozí. Výjimkou jsou lidé, kteří se stravují alternativně(viz kap. 12) a ti, kteří drží neodborně sestavené redukční diety. Problémy mohou vzniknout u dětí, zejména tehdy, když se věnují vrcholovému sportu. Bez rizika nejsou ani takzvané očistné půsty.

Minimální hranice denního příjmu bílkovin je 0,6 g na kilogram ideální tělesné hmotnosti.

Příklad: muž vysoký 180 cm by měl denně přijmout minimálně 48 g bílkovin (80x0,6). Je lhostejno, zda váží 70 nebo 120 kg, protože jeho ideální váha se pohybuje kolem 80 kg.

Optimální příjem je však vyšší a činí 1-1,5 g/kg. Výše uvedený muž by tedy měl mít zajištěn přívod bílkovin v rozmezí 80 - 120 g /den. Kojící žena může denně přijmout až 2 g bílkovin na kilogram hmotnosti. Ani přebytek bílkovin není zdravotně příznivý, organismus je zbytečně zatěžován dusíkatými metabolity, které musí přes ledviny a játra vyloučit. V některých případech stoupá riziko dnavého onemocnění. Lidé se často domnívají, že sní-li například steak o hmotnosti 200 g, přijali 200 g bílkovin. To je zásadní omyl! Množství bílkovin v potravinách najdete v tabulce 2.

 

Zdroje bílkovin

Luštěniny jsou v rámci rostlinných potravin vynikající zdroje bílkovin. Uprostřed nich ještě přečnívá sója a zejména potraviny z ní vyrobené. Sójová bílkovina v množství 25 g/den snižuje hladinu cholesterolu u lidí, kteří ji mají zpočátku zvýšenou. Tomuto množství odpovídá například 50 g sójového masa nebo 0,75 l extraproteinového sójového mléka.

 

Příjem bílkovin

Jsou metabolická onemocnění, která souvisí s příjmem bílkovin. Celiakie je nesnášenlivost lepku (to je bílkovina některých obilovin). Pokud pacient nedodržuje bezlepkovou dietu, trpí průjmy a poruchami vstřebávání vitaminů a minerálních látek. Při bezlepkové dietě jsou vhodné potraviny z kukuřice, rýže, brambor, sóji, amarantu, pohanky a prosa. Alergizuje naopak pšenice, žito, ječmen a oves - jim je třeba se vyhýbat a dávat pozor i na možnost jejich skrytého výskytu například v uzeninách. Fenylketonurie je onemocnění, při kterém organismus neumí fenylalanin odbourávat. Důsledkem je poškození intelektu. Dnes se provádí vyšetření všech novorozenců, stačí pak jen ze stravy vyloučit zdroj fenylalaninu (varování se vyskytuje na obalech potravin nebo nápojů slazených aspartamem) a dítě může být zcela v pořádku.

Tabulka 1.

jogurt bílý s obsahem 3% tuku - 25 % energie tvoří bílkoviny, 45 % tuky, 30 % sacharidy
polotučný tvaroh - 65 % bílkoviny, 20 % tuky, 15 % sacharidy
párky průměrně - 20 % bílkoviny, 80 % tuky, 0 % sacharidy
kuřecí maso (s kůží) - 70 % bílkoviny, 30 % tuky, 0 % sacharidy
pizza se šunkou - 15 % bílkoviny, 45 % tuky, 40 % sacharidy
smažený vepřový řízek - 30 % bílkoviny, 50 % tuky, 20 % sacharidy
## Tabulka 2.

Obsah bílkovin v potravinách. Hodnoty v prvním sloupci udávají, kolik je gramů bílkovin ve 100 g potraviny. Ve druhém sloupci je uvedeno množství tuku (g/100g). Čím méně tuku daná potravina obsahuje, tím je výhodnější.

Potravinabílkoviny (g/100g)tuky (g/100g)
1. skupina - potraviny s vysokým obsahem bílkovin a malým množstvím tuku
Sojové maso452
Olomoucké tvarůžky29,70,8
Tvaroh na strouhání28,60,9
Čočka26,91,2
Pšeničné klíčky26,69,2
Krůtí prsa24,11
Zvěřina průměr241,5
Hrách23,71,4
Fazole23,51,6
Kuřecí prsa23,30,9
Drůbeží játra22,94,5
Tuňák22,17,8
Telecí kýta20,86
Hovězí svíčková207,4
Tvaroh bez tuku18,80,8
Amarant188
Tvaroh polotučný17,52,5
Tofu15,5-16,52,5-3,5
Krevety16,50,8
Filé z tresky16,20,6
Vaječný bílek11,10,2
Sýr cottage135
Knackebrot91,4
Hrášek6,50,5
Bílý jogurt4,2-5,93,5
Brokolice4,40,9
2. skupina - potraviny s vysokým obsahem bílkovin i tuků
Sója (luštěnina)43,823
Parmezán35,625,8
Eidam 30% tuku v suš.30,314
Ementál28,228,4
Arašídy26,944,2
Trvanlivý salám(typ Poličan)26,947
Slunečnicová semínka26,549
Big Mac24,222,5
Uzená makrela23,317,7
Jehněčí20,922,6
Mandle17,552,4
(Sekce bílkoviny zpracováno: MUDr. Václava Kunová)

Co způsobuje únavu

Minimální příjem uhlohydrátů je 100 gramů denně. Nedostatek uhlohydrátů způsobuje únavu. Na uhlohydráty jsou bohaté obilniny, chléb, rýže aj. Uhlohydráty slouží buňkám jako dodavatelé energie - ve formě cukrů pro okamžitou spotřebu a jako posila k shromažďování energie. Přitom je důležité, aby denní potrava byla bohatá na tzv. komplexní uhlohydráty. Ty dodávají nejen "prázdné" kalorie jako cukr nebo bílá mouka, ale i vitaminy, stopové prvky a balastní látky, které jsou důležité pro správné trávení. Nejlepším příkladem jsou celozrnné potraviny. Tři "hlavní složky stravy" - bílkoviny, tuky a uhlohydráty - jsou víceméně obsazeny v každém jídle. Při extrémně jednostranných odtučňovacích kúrách je vsak třeba dvakrát dávat pozor, aby nedošlo k vážným nedostatkům.

 

Důležitá součást potravy

Vlákniny jsou důležité pro správnou funkci střev. Vláknina je nestravitelná součást potravy. Existuje řada různých typů vláknin, jako celulóza, hemicelulóza, lignin, pektin a guar. Vláknina se nachází většinou v nezpracovaných potravinách, jako v celých obilných zrnech, luštěninách, ovoci a zelenině, především v jejich vnějších vrstvách. Vláknina může být přidána do zpracovaného jídla ve formě otrub, což je vnější povrch z obilí jako je pšenice nebo oves. Vláknina je obsažena ve vitaminu C.

 

Vláknina a její účinky

  • upravuje konsistenci stolice
  • velmi účinná je při léčbě vnitřních hemorrhoidů
  • nenahraditelná je při prevenci a léčbě divertikulární nemoci střeva
  • účinná je v prevenci i léčbě zvýšeného cholesterolu a volných tuků v séru
  • důležitá je v prevenci rakoviny tlustého střeva
  • jako doplněk je používána v léčbě obesity a diabetu.
  • popisován je i příznivý efekt v léčbě a omezení tvorby žlučových kaménků

Potraviny s vysokou hladinou bílkovin

Ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, luštěniny a obiloviny...

Varování

Vláknina intenzivně přijímá vodu. Udržuje tak obsah střev dostatečně vláčný a co je důležitější, tak jak je nabobtnalá zjednodušuje svým objemem průchod střevem. Tím brání zácpě a upravuje vyprazdňování. To však platí pouze v případě, že je spolu s vlákninou konzumováno dostatečné množství tekutin - přibližně 3 litry denně.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id21890 (zdravotnimagazin.cz#5622)


Přidat komentář