Hubnutí i pro diabetiky

Diabetik by měl pít hodně tekutin a jíst malé porce častěji, i šestkrát za den. Velké porce mohou vést k nadměrně vysoké glykémii, vynechání jídla může zase způsobit hypoglykemický stav.

Vyvážená potrava

Správná výživa je základem léčby diabetu. Lidské tělo cukrovkáře potřebuje k pokrytí svých energetických potřeb vyvážený poměr tří základních živin: sacharidů, tuků a bílkovin.

Cukry nebo sacharidy

zvyšují krevní cukr a je nutné být při jejich příjmu opatrní. Vstup cukru do krve nastává různou rychlostí. Glukóza a řepný cukr se dostávají do krve velmi rychle, jsou proto pro diabetiky nevhodné. Pomalu přestupující cukry jako je např. fruktóza (ovocný cukr), laktóza (mléčný cukr) a umělá sladidla jsou vhodnější. Doporučený je pro diabetiky také škrob obsažený v obilovinách, luštěninách, bramborech, rýži, chlebu a těstovinách.

Mastné kyseliny

slouží jako dodavatel kalorií a obsahuje mnoho vitaminů. Pro diabetiky jsou však vhodné spíše nenasycené mastné kyseliny obsažené v dietních margarínech a rostlinných olejích.

Aminokyseliny

je tvořena z aminokyselin, kterých je většinou v těle diabetika nedostatek. Poměr bílkovin živočišného a rostlinného původu ve stravě diabetika by měl být 1:1. Zdrojem živočišných bílkovin je např. maso, mléko a mléčné býrobky (raději nízkotučné). Rostlinné bílkoviny najdeme v luštěninách, obilninách, ořeších, v pečivu a bramborech. Pro svůj příznivý vliv na hladinu krevního cukru je důležitá také vláknina. Vlákninu obsahují výrobky z obilí, celozrnné produkty, saláty, syrová rostlinná strava, zelenina, ovoce, luštěniny.

Přiměřené množství jídla

Diabetik by měl pít hodně tekutin a jíst malé porce častěji, i šestkrát za den. Velké porce mohou vést k nadměrně vysoké glykémii, vynechání jídla může zase způsobit hypoglykemický stav. Rizikové je pro diabetiky přejídání, nadbytek tuků ve stravě, nedostatek pohybu a fyzické aktivity vůbec.

Pravidla pro diabetika

Nejdůležitějším omezením v diabetické dietě je snížení příjmu tuků a soli. Omezení bílkovin se vyžaduje při nedostatečnosti ledvin diabetiků. Diabetické stravovací návyky jsou současně prevencí proti srdečním infarktům a mozkovým mrtvicím.

Nepříznivé potraviny

tučné mléčné výrobky, žloutky a výrobky z nich, uzeniny, tučné maso, alkohol, moučníky, sladkosti a solené pochoutky.

Vhodné potraviny

rostlinný olej, margaríny, nízkotučné mléčné výrobky, telecí, vepřové nebo jehněčí maso, kuře, králík, krůta, všechny druhy ryb i zeleniny, ovoce (malé množství), celozrnné pečivo.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id22510 (zdravotnimagazin.cz#7263)


Přidat komentář