Konec depresím pomocí ovsa setého

Oves pochází z východní Evropy, ale jeho pravděpodobnou pravlastí bylo Mongolsko a severní Čína. Byl vyšlechtěn z trav a u nás se odedávna pěstuje v mnoha odrůdách hlavně ve vyšších, chladnějších polohách.

Odkud je toto obilí

Oves pochází z východní Evropy, ale jeho pravděpodobnou pravlastí bylo Mongolsko a severní Čína. Byl vyšlechtěn z trav a u nás se odedávna pěstuje v mnoha odrůdách hlavně ve vyšších, chladnějších polohách.

Historie

Staří Řekové a Římané máčeli ovesné zrno ve víně a víno dávali před bitvou pít vojákům, aby byli stateční a chrabří. Germánští bojovníci připravovali ke zvýšení své tělesné zdatnosti a vytrvalosti různá jídla z ovesného zrna. Lonicerus tvrdil, že je to ušlechtilý lék pro denní stolici, a flastr z ovesné mouky s drceným bobkovým listem radí přikládat na strupovitou kůži.

Oves a kdy ho sklízet

Obilky a sláma se získávají pokosením v době zralosti, výmlatem a dosušením jak obilek, tak i slámy. Pro léčebné účely je lépe sklízet oves v tzv. mléčné zralosti, což je asi 14 dní před zralostí tržní.

Blahodárně působé na zdraví

Oves je vynikajícím posilujícím prostředkem pro nemocné, rekonvalescenty, ale i vzpruhou při dušení skleslosti, únavě a nervovém vyčerpání. Rovněž se užívá při depresích, melancholii a při onemocnění souvisejících s postižením nervového systému, například roztroušená skleróza či pásový opar.

Pro obsah slizu se užívá k ochraně sliznic při chorobách trávícího traktu, zvláště tlustého střeva a žaludku. Odvar se též podává jako vynikající prostředek při zánětu slinivky břišní. Mírně snižuje vysoký krevní tlak, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy a snižuje u diabetiků hladinu cukru v krvi. Jelikož má oves vysokou kalorickou hodnotu, je předurčen k preventivnímu využívání jako součást dietetické stravy.

Ovesná sláma se využívá formou odvaru hlavně ke koupelím, které jsou výborným prostředkem při revmatismu, dně, chorobách ledvin, urolitiáze, jaterních chorobách, svalové únavě, nervové vyčerpanosti a tělesné slabosti.

Kyselina šťavelová

Oves nemá žádné vedlejší škodlivé účinky. Jeho nevýhodou je, že je kyselinotvorný, neboť obsahuje kyselinu šťavelovou. Ta v organismu tvoří s vápníkem nerozpustné šťavelany, které jsou v lepším případě z těla vylučovány, v horším případě se usazují v kloubech a způsobují jejich bolestivost, případně mohou vyvolávat žaludeční potíže. Varem se obsah šťavelanů podstatně snižuje.

Využití ovsa v kuchyni

Původně se oves pěstoval hlavně v horských oblastech a chudí horalé pekli z ovesné mouky chléb, ze sladu pálili kořalku a vařili pivo. Dnes nachází pro svoji vysokou nutriční hodnotu široké uplatnění v kuchyni, zvláště v makrobiotice.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id21704 (zdravotnimagazin.cz#5198)


Přidat komentář