Ořechy - co obsahují ořechy
Ořechy - obsah látek. Vlašské ořechy. Burské oříšky neboli arašídy. Lískové oříšky. Para ořechy. Pistáciové oříšky. Kešu oříšky. Mandle. Pekanové ořechy. Jedlé kaštany. Piniové oříšky.Ořechy - obsah látek
Ořechy obsahují kvalitní bílkoviny, lecithin, vitamíny B (nejvíce mandle), provitamín A (kešu, pistácie), vitamín E, který chrání tuky před žluknutím (lískové ořechy, mandle, jedlé kaštany, arašídy, vlašské ořechy) a kyselinu listovou (arašídy, lískové ořechy, mandle), která je potřebná zejména v těhotenství.
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy dozrávají v září. Je zjištěno, že pravidelná konzumace několika vlašských ořechů po větším jídle pomáhá tělu vyrovnat se s negativním působením zkonzumovaných tuků, dále také vlašské ořechy snižují cholesterol a zabraňují kornatění tepen. Vyloupaná jádra je nezbytné skladovat bez přístupu vzduchu nebo je naložit například do medu. Z vlašských ořechů se lisuje vysoce kvalitní olej, který je zdrojem nenasytných mastných kyselin. Nachází se v nich železo, selen, zinek, vitamín E a skupina vitamínů řady B.
Burské oříšky neboli arašídy
Arašídy jsou vynikajícím lékem na nervovou soustavu, podporují krvetvorbu, působí při nemocech srdce, krevního oběhu a látkové přeměny. Arašídy mohou pomoci při kožních onemocněních. Velmi pozitivní účinky mají arašídy i při ochraně před zubním kazem. Většinu těchto vlastností má také arašídový olej. Také na arašídy vzniká alergie, která se může projevit otékáním hrdla, a může hrozit zadušení jedince. Pozor! Arašídy neboli burské oříšky obsahují pusiny, proto se nedoporučují lidem nemocným dnou!
Lískové oříšky
Lískové oříšky jsou plody lísky obecné. Lískové oříšky jsou velmi dobře známou pochutinou, obsahují až 60 % tuků, okolo 19 % bílkovin, 5 % cukrů a další látky. Olej získávaný lisováním se užívá zejména v parfumerii a malířství. Plody lísky obecné obsahují fosfor, železo, hořčík, vitamíny E a C. Lískové oříšky povzbuzují funkci střev, vývoj svalstva a posilují cévy.
Para ořechy
Para ořechy jsou semena stromu zvaného juvie ztepilá. Tato semena jsou umístěna v plodu, který se velmi podobá kokosovému ořechu. Každý takový plod může obsahovat až 40 semen. Skořápka para ořechů je velmi tvrdá a skrývá jádro, které obsahuje až 60 % oleje, 17% bílkovin, 7% cukru a vitamíny skupiny B. Jádro musí mít nasládlou, nikdy ne nahořklou chuť.
Pistáciové oříšky
Pistácie je velmi stará kulturní rostlina a zmínky o jejím pěstování jsou již z doby před 3000 lety. Plody (pistácie) mají přibližně 60 % oleje, 20 % bílkovin a 15 % cukrů. V pistáciích jsou fytosteroly, které jsou velmi podobné cholesterolu. Několik výzkumů prokázalo, že fytosteroly snižují nejen hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, ale mají také preventivní účinek vůči různým typům rakoviny.
Kešu oříšky
Kešu ořechy, jsou semena tropického stromu s názvem ledvinovník. Hodně se používají v indické kuchyni. Kešu oříšky jsou bohaté na betakaroten, zinek, stopové prvky, které podporují růst buněk a účastní se také na tvorbě spermatu.
Mandle
Mandle se používají celé nebo loupané převážně do salátů, rizot, omáček nebo náplní. Mleté mandle mohou nahradit některé druhy mouky. Ze spařených mandlí vyrábíme mandlové mléko, které je výborným zdrojem minerálních látek, například vápníku, hořčíku, železa.
Pekanové ořechy
Pekan ořechy jsou odrůdou vlašských ořechů, bohatých na vitamíny a minerální látky. Před loupáním se musí pekanové ořechy namočit do vroucí vody na 15 minut. V pekanových a lískových oříšcích jsou fytochemikálie, které vyvolávají proces známý jako apoptóza, při kterém se rakovinné buňky požírají navzájem.
Jedlé kaštany
Jedlé kaštany jsou bohaté na vitamíny B a E a mají nízký obsah tuků. Jedlé kaštany jsou kaloricky velmi vydatná potravina, ale na rozdíl například od vlašských ořechů neobsahuje olej, nýbrž škrob (skoro 45 %). Jedlé kaštany obsahují menší procento cukru, tuku, bílkovin a mají vysoký obsah vitaminu C a B1. Jedlé kaštany a mandle chrání lidský organismus před nervovou slabostí a srdečními potížemi.
Para ořechy II
Para ořechy mají vysoký obsah plnohodnotné bílkoviny, jsou zdrojem selenu. Selen spolu s vitamínem E má ochranný účinek pro srdce. Para ořechy obsahují velké množství tuku a velké množství vitamínu E.
Piniové oříšky
Piniové oříšky jsou semena středozemní borovice známé jako Pignoli. Píniové oříšky se prodávají oloupané, pražené a někdy i solené.