Prevence proti zánětu močového měchýře

Existují tři druhy kapusty a každá má trochu jiné složení a jiné léčivé účinky. Všechny druhy však vynikají detoxikačními schopnosti a z 90% je tvoří voda. Vědci prokázali, že látky obsažené v kapustě chrání tělo i před nádorovým bujením.

Druhy kapust

Existují tři druhy kapusty a každá má trochu jiné složení a jiné léčivé účinky. Všechny druhy však vynikají detoxikačními schopnosti a z 90% je tvoří voda. Vědci prokázali, že látky obsažené v kapustě chrání tělo i před nádorovým bujením, a to především v případě predispozice k rakovině močového měchýře.

Druhy kapust - Kapusta hlávková

Hlávková kapusta se velmi podobá zelí, její listy jsou však kadeřavější a mají zvlněné okraje. Může se pochlubit vysokým obsahem vitamínu C, B, K, E, ale i minerálních látek jako je fosfor, železo, vápník nebo selen. Neměli by se jí vyhýbat lidé s ekzémem a kožními potížemi – právě těm totiž může kapusta pomoci. Hlávková kapusta dále tlumí pálení žáhy, snižuje hladinu cholesterolu, přispívá ke zdraví srdce, jater, střev i žaludku. Pomáhá při zácpě a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.

Druhy kapust - Kapusta růžičková

Růžičková kapusta vytváří malé růžičky a je velmi odolná – sklízí se totiž až na podzim a snese i silnější mrazy. Je nejmladším druhem košťálové zeleniny vůbec – existují o ní písemné záznamy už z 16. století. Má vysoký obsah minerálů, vitamínu C a vitamínů skupiny B. Je bohatá na bílkoviny, látku methionin, která působí proti vředovým chorobám, podporuje látkovou výměnu a pomáhá při chorobách štítné žlázy. Ničí bakterie a koriguje ukládání cholesterolu v těle.

Druhy kapust - Kapusta kadeřavá

Kadeřavá kapusta netvoří hlávku, její listy jsou rovnoměrně rozložené na lodyze. Stejně jako kapusta růžičková je mrazuvzdorná, vadnutím však hořkne. Má vysoký obsah vitamínu C a bílkovin s cennými aminokyselinami.

Kapustová kuchyně

Kapustu zpočátku vždy vaříme v nezakrytém hrnci, aby se vypařily čpavé látky. Z kapusty můžete uvařit polévku, přílohu k bramborám nebo rýži, lze ji také zapékat, smažit, přidávat do čínských pokrmů nebo ze syrové kapusty připravit salát. Ty, kteří kapustu zrovna nemusí, možná přesvědčí chuť zapékané růžičkové kapusty se sýrem a smetanovou omáčkou.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id21644 (zdravotnimagazin.cz#5003)


Diskuze a zkušenosti

Petrouš | 26.01.2010 23:16
Kapusta s klobásou Doporučuji kapustu s klobásou. Jedl jsem to u známého v Německu a bylo to výborné. Kapusta se může dusit také s uzeným masem. Důležité je, aby se to dusilu dohromady. Kapustu dáme do hrnce, přidáme zeleninový bujón, přidáme uzené a dusíme. Píšou, že se nemá přikrývat pokličkou, ale já ji dávám tak ať může unikat pára. Vinikající je kapusta s bramborem.


Přidat komentář