Salmonelóza

Salmonely jsou střevní bakterie přežívající v těle zvířat a ptáků. Odborná literatura popisuje několik stovek druhů těchto mikroorganismů. K tomu, aby někoho potrápila stačí pár desítek životaschopných bakterií obsažených třeba v jídle.

Nejčastější infekce střevního traktu

V létě je těžké odolat pokušení zmrzlin, bramborovým salátům a dalším pochutinám, ale: může na nás číhat salmonelóza. Je to vůbec nejčastější infekce střevního traktu. Správnou hygienou se jí dá ale mnohdy zabránit.

Původ a vznik salmonely

Salmonely jsou střevní bakterie přežívající v těle zvířat a ptáků. Odborná literatura popisuje několik stovek druhů těchto mikroorganismů. K tomu, aby někoho potrápila stačí pár desítek životaschopných bakterií obsažených třeba v jídle. Salmonely jsou značně odolné a rychle se rozmnožují.

  • Nejčastějším zdrojem infekce jsou u nás cukrářské výrobky, vejce nebo maso zpracované při nižších teplotách (salámy, sekaná, uzené maso apod.).
  • K nákaze potravin může dojít i při nevhodném transportu nebo skladování.
  • Do těla pronikají bakterie výhradně ústy. Část bakterií se dostává do střev, kde se rychle množí a vyvolává místní zánět.

První příznaky nemoci

Onemocnění salmonelózou se projeví po 8 až deseti hodinách po požití infikovaného jídla.

K hlavním příznakům patří:

  • zvracení,
  • celková nevolnost,
  • silné průjmy,
  • bolest hlavy a břicha,
  • teploty až 40 stupňů.

Stanovení diagnózy a léčení salmonelózy

  • Pro stanovení diagnózy je nejdůležitější mikrobiologické vyšetření stolice a krve.
  • Při léčbě je nutná dieta (suché pečivo, vařená rýže, strouhaná mrkev, brambory) a pravidelné doplňování tekutin (neslazené čaje a minerálky bez bublinek).
  • Pacientům se podávají léky, které urychlují vylučování salmonel.
  • Neužívají se antibiotika, protože by mohla poškodit ještě více narušenou střevní flóru.
  • Komplikace salmonelózy ohrožují především malé děti a staré lidi.
  • Nedostatek tekutin způsobuje křeče ve svalech, zrychlené dýchání a pokles krevního tlaku. Náhrada ztracených tekutin dokáže výrazně zlepšit zdravotní stav.

Jak se ochránit před nemocí

  • Nekupujte vejce starší než dva týdny. Vejce musí být nepoškozená a řádně značená.
  • Konzumujte vejce tepelně opracovaná (vařená až 12 minut). Syrová vejce nepoužívejte do moučníků připravovaných za studena (náplně do dortů, krémy apod.).
  • Výrobky studené kuchyně je nutné uchovávat v chladu a do 24 hodin zkonzumovat.
  • K zahubení salmonel stačí ohřátí potravin na 75 stupňů po dobu 4 minut.
  • Skořápky vajec, obaly od masa, zbytky použité mouky, strouhanky a vajec z obalování vyhoďte.
  • Majonézu kupujte v obchodě už hotovou – je vyrobená z tepelně opracovaných žloutků.
  • Použitou pracovní plochu omyjte saponátem a utřete jednorázovou utěrkou.
  • Před každým jídlem a po použití toalety si pečlivě umývejte ruce.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id22299 (zdravotnimagazin.cz#6772)


Přidat komentář