Henna a účinky henny

Hennu zná většina lidí pouze jako přírodní barvu na vlasy, ale možnosti jejího využití jsou mnohem širší. V Indii a na celém středním východě se užívá také ke zdobení celého těla. Barvivo se získává z rostliny Lawsonie.

Henna z Lawsonie
Tento košatý keřík je 1,5 - 6 metrů vysoký a má podlouhlé zelené lístečky. Kvete převážně v červenci a srpnu a jeho krémové, žluté, růžové nebo i červené kvítky sladce voní. Po odkvětu zůstávají malé kulaté modročervené plody. Roste v horkém a suchém podnebí, zejména v Indii, Tunisu a v Egyptě.

Účinky henny

Henna zklidňuje pokožku, účinkuje jako deodorant, antiseptikum, užívá se proti vyrážkám, způsobených sluníčkem. Henna je účinná i proti alergiím, dokáže ochladit a osvěžit kůži, léčí kožní záněty a spáleniny.

Souvislost henny s Ájurvédou

O henně se zmiňují ve svých spisech i Ájurvédačarjové a mudrci dávné Indie Čarak a Šušrut a dodnes zůstává henna nepostradatelnou součástí ájurvédské ošdhalaj, tj. lékárny.

Pro zajímavost - Populární píseň z Rádžastánu

The henna lies soaking in a fine red bowl
The love juice of henna is a lovely tint
O lady who has painted thy hands
The love juice of henna is a lovely tint.
O lady put thy hand on my heart
The love juice of henna is a lovely tint.

Využití henny dnes

Dnes se henna používá v lékařství, barvířství i v kosmetice. Henna obsahuje velké množství výživných látek. Používá se celá rostlinka šťáva z květů, lístky, kůra i kořeny.
Velmi často je henna používána ke zdobení těla. Podle tradice se hennou v Indii zdobí při významných oslavách nejen ženy, ale i muži a děti.

Henna obsahuje velké množství tzv. duálních pigmentů

  • karoten (oranžový) a xantrofyl (žlutý). Pak také obsahuje chlorofyl "a" a "b". Pokud hennu smícháte s vodou a vytvoříte tak pastu, pigmenty se rozpustí ve vodě. Když se pasta nanese na dlaň, pigmenty prostoupí pokožkou a spojí se s buňkami pokožky na delší dobu (15 dní až měsíc) - tetování hennou. Této reakci se říká přirozená chromatografie.

Henna

Hennu zná většina lidí pouze jako přírodní barvu na vlasy, ale možnosti jejího využití jsou mnohem širší. V Indii a na celém středním východě se užívá také ke zdobení celého těla. Barvivo se získává z rostliny Lawsonie - usušené lístky smíchané s horkou vodou umí zabarvit kůži mahagonovým odstínem.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id22574 (zdravotnimagazin.cz#7395)


Přidat komentář