Antioxidanty

Zdrojem volných radikálů je nejčastěji rentegové nebo UV záření, znečištěné prostředí a tabákový kouř. Najdeme je ale i ve spoustě potravin (maso, sladkosti). Volné radikály nás ohrožují denně.

Proteiny a dědičné bílkoviny

Volné radikály jsou atomy nebo molekuly, kterým chybí jeden elektron. Snaží se proto tento chybějící elektron z okolních struktur znovu získat. Pokud se jim to podaří, dochází k poškození buněk, tuků, proteinů a dědičných bílkovin (DNK) a začíná rakovinové bujení. Zdrojem volných radikálů je nejčastěji rentegové nebo UV záření, znečištěné prostředí a tabákový kouř. Najdeme je ale i ve spoustě potravin (maso, sladkosti). Volné radikály nás ohrožují denně a s příchodem léta se vystavujeme dalšímu rizikovému faktoru – slunění.

Rakovinové bujení

Sluníčko nás láká k vodě a módní časopisy k získání opálené pokožky. Nechat se ale šlehat slunečními paprsky dávno není nic zdravého. Díky ozónové díře nám slunce více škodí než prospívá a totéž platí o soláriích. Ozářené buňky pokožky ztrácí své elektrony a tyto nově vzniklé buňky nechtějí odumírat – ba naopak se rychle množí a cesta k rakovině kůže je otevřená.

Antioxidanty

Volné radikály tedy odebírají buňkám elektrony a tím je deformují. Existují však naštěstí látky, které dokáží chybějící elektrony vrátit – jedná se o tzv. antioxidanty. Samozřejmě to nevydrží dělat pořád, proto bychom se měli rizikovým faktorům vyhýbat, ale právě užívání antioxidantů je způsob, jak se volným radikálům bránit. Navíc antioxidanty bojují i proti srdečně-cévním chorobám.

Vitamíny obsahují antioxidanty

Z vitamínů patří mezi nejvýznamnější antioxidanty vitamín C, vitamín A a E. Významný je také inositol neboli vitamín B8. Jako jeden z mála dokáže zvýšit aktivitu přirozených zabíječů buněk nádorového bujení a brání tak rakovinovým buňkám dále se šířit a metastázovat. Najdete jej hlavně v luštěninách, celozrnných potravinách, v rýži, v grapefruitech a v zelí.

Jiné antioxidanty

Dalšími vynikajícími antioxidanty jsou selen, zinek a koenzym Q 10. Dále zde patří flavonoidy obsažené v sojových bobech a nebělené rýži a radikálový nepřítel lutein (kapusta, zelí, špenát, salát, brokolice). Antioxidanty se nacházejí také v zeleném čaji a v džusech z hroznového vína.

Antioxidační koktejl

Rostlina Aloe Vera obsahuje celou škálu antioxidantů – vitamín A, C, E, celý komplex vitamínů B a minerály selen, zinek a mnoho dalších. Obsahuje také spoustu enzymů, saponiny, mastné kyseliny, dvacet aminokyselin z dvaadvaceti, všech osm esenciálních aminokyselin, které si organismus nedokáže sám vyrobit. Účinných složek obsahuje přes 200. Největší schopností aloe vera je, že dokáže stimulovat a zrychlovat růst buněk, a to až osmkrát. Dále zpevňuje epiderm, což vyvolává omlazení kůže a působí jako ochrana před škodlivými vlivy slunečního záření. Šťáva z listů Aloe Vera je díky svému působení proti volným radikálům a všestranným léčivým i vyživujícím schopnostem výbornou prevencí rakoviny kůže i dalšími druhy rakoviny

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id21651 (zdravotnimagazin.cz#5024)


Přidat komentář