Vegetariánské kurzy vaření

Vaření je nejen potřebné pro potravu, ale je také v posledních letech jakousi variantou volnočasových aktivit, pro dost osob také koníček. Pokud se někdo vzdá masa, může se navíc dozvědět více o stravě.

Je čím dál více lidí, kteří nejedí maso. A i když je maso důležitou složkou potravy, zejména pro vysoký obsah bílkovin, dají se tyto bílkoviny nahradit v jiné stravě, například v obsahu luštěnin. Ať jsou lidé zastánci masa, nebo odsuzují jeho pojídání, nic to nemění na tom, že masa se skutečně mnoho lidí vzdává, neboť dnešní strava je schopna obsah nahradit, a dlouho stravitelné maso tak neprochází trávicím traktem.

Proč jsou lidé vegetariáni?

Často je složité na to vůbec odpovídat. Jedni mají zásadu morální, tudíž nechtějí, aby se kvůli jejich stravování musela zvířata zabíjet, jiní zas verbují za lepší tělo a zdraví, právě bez masa a masitých pokrmů. Ať se pro vegetariánství člověk rozhodne nebo ne, je to pouze jeho svobodná volba a má na to právo, v dnešním demokratickém světě.

Vegetariánské recepty a strava

Pokud však lidé jsou vegetariáni, neznamená to, že se musí vzdát řady pokrmů, zejména tepelně upravených a jedí pouze zeleninu. To je chybné se domnívat, protože i bez masa je kuchyně pestrá, vydatná a také hodně pestrobarevná. Vegetariánských receptů a možností, jak jídlo, pokrm upravit je nesčetné množství, akorát lidé o tom mnohokrát nevědí a domnívají se, že jde jen o to chroupat syrovou mrkev. Jenže to by byla dost mylná domněnka, která se nezakládá na pravdě.

Vegetariánské kurzy vaření

Protože se opravdu jedná o pestrou kuchyni s množstvím receptů, pořádají se kurzy vaření vegetariánské kuchyně. Většina studií, která běžné kurzy vaření pořádá, je má ve své nabídce, protože je po nich poptávka a nejen laici, kteří jsou vegetariány, ale i profesionálové se chtějí dozvědět něco nového, jak třeba nabídku jídel ve své restauraci upravit, rozšířit, aby i lidé, kteří nechtějí na svém talíři mít maso, se u nich měli čeho najíst, kromě smaženého sýra nebo květáku. Vegetariánské kurzy vaření jsou právě hojně navštěvovány jak lidmi, kteří mají rádi vegetariánská jídla a chtějí vyzkoušet něco nového, tak i těmi, kteří vaří profesionálně.

Jaké jsou kurzy vaření vegetariánské kuchyně

Existují základní kurzy vaření vegetariánské kuchyně, ale i ty rozšířené, které se zaměřují na jisté potraviny, nebo samotné kuchyně. Hodně vegetariánská je třeba i asijská kuchyně, která je také hodně pestrá, aniž by musela obsahovat maso v předtím živého tvora. Jsou výjimky, ale obecně je asijská kuchyně brána jako vegetariánská, se spoustou koření, nejen pikantního, ale i barevného, chuťově výrazného. Hodně se používá sojová omáčka, která také dodá potřebnou chuť a vůni pokrmu.

Bylinky v kuchyni

Kurzy vegetariánského vaření mohou probíhat formou bylinek v kuchyni, tedy zaměření na čerstvé bylinky jako hlavní surovina, která dodá celému pokrmu specifickou chuť. Například hodně výrazný a populární je rozmarýn, také se dost používá máta, meduňka, ale i tradiční pažitka, petrželka, nebo bazalka, a mnoho dalších. Zkrátka jakákoli výrazná chuť, která dodá jídlu tón.

Bez lepku je to také fajn

Vaření po vegetariánsku je také dost často spojené s bezlepkovou dietou, kdy se neužívá běžná mouka, ale speciální, která je bez lepku. Alergií na lepek trpí čím dál více lidí, ti nemohou požívat běžné pečivo, protože jim způsobuje komplikace s trávením. Proto potřebují speciální pečivo, ale i speciální recepty. V kurzech vaření bez lepku se naučíte mnoho zajímavých receptů, které jistě budou pro vás zajímavé a na vyzkoušení dobré.

Kam na kurz vaření vegetariánské kuchyně

Není k tomu potřeba žádných speciálních škol, dnes existují studia, kde se přímo učí lidé vařit. Kuchařské studio vedou znalí šéfkuchaři se znalostmi a zkušenostmi nejen z několika restaurací, ale i většinou celého světa. Často učí zahraniční kuchyni právě cizinec, šéfkuchař, který tamější kuchyň a recepty zná dokonale, tudíž získají účastníci tu nejlepší školu. Alespoň takto jsou zařízená opravdu dobrá studia pro výuku, kde se je možné naučit skutečným mistrovským dílům, tak, jako nikde jinde.

Vegetariánské restaurace

Kurzy vaření vegetariánské kuchyně často pořádají i samotné vegetariánské restaurace. Je to výhodné zejména pro její návštěvníky, kteří do restaurace často docházejí a chtěli by si oblíbený pokrm připravit i sami, svépomocí. Takže tito lidé se také rádi přiučí nejen novým technikám a praktikám v kuchyni, ale také se naučí dobře připravovat své oblíbené jídlo, případně i další pokrmy, které mohou doma oživit a doplnit si tak svoji domácí kuchařku. Recepty do sbírky včetně přiučení novým postupům není nikdy na škodu, zvláště pro ty, co jsou vegetariáni a chtějí dobře i vydatně jíst, jen potřebují nápad, trochu se přiučit kuchařskému umění.

Restaurace versus studio

Je pravdou, že pokud porovnáme kurz vaření v kuchařském studiu, versus kurz vaření přímo v restauraci, pak je rozdíl v tom, že studio je více profesionální, je zařízené přímo pro potřeby školení, učení se vaření, takže je tam možné, aby se kurzu účastnilo i více osob, třeba i dvacet. Samozřejmě podle kapacity. Ve studiích také vyučují zkušení lektoři, šéfkuchaři a vždy ti nejlepší. Znají nejen postupy, ale také vědí, jak mluvit k lidem, aby je dobře pochopili, ale také se něčemu naučili. Studia pro kurzy vaření jsou prostě na výuku lépe zařízena po všech směrech. Což samozřejmě hned nesmí zatracovat kurzy vaření v restauraci, kde přímo kuchyni vaří. Jenže opravdu tam může na lekci jen pár zájemců, což je možná dobře, ale ne vždy je místo učebny dobře zorganizované, účastník kurzu nemusí dobře vidět na lektora a tak dále. Takže dané skutečnosti je předem potřeba zvážit, jinak co se třeba ceny týče, jsou téměř stejné.

Proč je kurz vhodný i pro milovníky masa

Kurz vaření vegetariánské kuchyně absolutně ihned neznamená, že musíte od té chvíle už napořád nejíst maso. Dokonce i lidé, tak zvaní masožravci prvního druhu někdy navštěvují kurzy vaření vegetariánské kuchyně a to především proto, aby se přiučili zase něco z jiné kuchyně. Ne-vegetariáni přece také jedí zeleninu, luštěniny a další potraviny a pokrmy, takže se rádi jistě dozvědí, jak připravit ke svému oblíbenému masu dobrou přílohu, nebo jak kvalitně uvařit a připravit luštěniny. Obzvlášť pokud jste milovníky kuchařského umění a rádi vaříte, bude pro vás jistě zajímavé a dost výhodné, pokud takový kurz vaření vegetariánské kuchyně přidáte do své sbírky absolvovaných kurzů. Něco to sice stojí, ale zas na druhou stranu – učíte se vždy od opravdových mistrů a těch nejlepších kuchařů pro zpracování potravin. Rozhodně nečekejte žádnou závodní jídelnu.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id23319 (zdravotnimagazin.cz#10492)


Diskuze a zkušenosti

Klára P. | 20.08.2015 20:52
Re: Vegetariánské kurzy vaření Opět moc hezký článek. Sama jsem vegetariánka, takže se ráda něco nového dozvím. :) Budete zase někoho doporučovat kdo by ty kurzy vedl?


Přidat komentář