Zdraví člověka pomocí sóji

Význam sóji pro zdraví člověka stále stoupá. V současnosti se pozornost vědců soustřeďuje na izoflavony genistein a daidzein. Chemickým složením se podobají ženskému hormonu estrogenu.

Využití sóji v potravinářském průmyslu

Svým obsahem až 50% bílkovin podobná masu je nesmírně hodnotnou potravinou. Proto se dnes ze semen vyrábí sójové maso, lisuje se velmi kvalitní sójový olej, připravuje se sójové mléko, několik druhů sójových sýrů, sójová mouka, pikantní tekuté koření, tzv. sójová omáčka, slaná pasta miso, těstoviny hurasame, sójové párky, pražená semena (alaburky) a řada dalších výrobků.

Příznivé účinky sóji na zdraví člověka

Význam sóji pro zdraví člověka stále stoupá. V současnosti se pozornost vědců soustřeďuje na izoflavony genistein a daidzein. Chemickým složením se podobají ženskému hormonu estrogenu. Rozdíl je však v tom, že zatímco vysoká hladina estrogenu v krvi zvyšuje nebezpečí vzniku rakoviny prsu, vaječníků, děložní sliznice a dělohy, genistein, který je lidskému estrogenu velice podobný, působí opačně. Pokusy bylo dokázáno, že genistein dodaný do rakovinných buněk ve zkumavkách dokáže zastavit jejich růst. Ze stejného hlediska je nadějný i obsah fytosterinů a saponinů.

Jinou významnou látkou je lecitin. Ten má příznivý účinek na mozkové a nervové buňky. Je vhodný pro diabetiky a neurotiky, chrání mozkové a srdeční cévy před infarkty a mozkovými mrtvicemi. Z dalších léčivých účinků sóji je nutno jmenovat snižování hladiny cholesterolu, čímž působí preventivně proti kornatění cév a snižuje vysoký krevní tlak. Urychluje rekonvalescenci po různých těžkých onemocněních a má posilující účinky. Je vhodná jako prevence při pálení žáhy, překyselení žaludku, osteoporóze, osteomalácii, kazivosti zubů, revmatických onemocněních a dně.

Pokud se sója konzumuje 1 – 3x týdně, nemá žádné kontraindikace ani vedlejší účinky. Při nadměrném požívání by mohla mít negativní vliv na životnost červených krvinek.

Kosmetický průmysl

V kosmetice se využívá sójový olej, který se jako jeden z nejtučnějších olejů v přírodě používá pro přípravu krémů pro suchou a normální pokožku a do tělových lotionů.

Využití sóji v kuchyni

V kuchyni nachází sója široké uplatnění. Nezralé lusky se používají jako zelenina, zralé sójové boby se vaří, pečou nebo praží. Náhrada masa sójovými proteiny má celou řadu výhod. Je to dáno tím, že bílkoviny obsažené v sóji jsou obdobného složení jako maso. Sója navíc neobsahuje cholesterol, má nízký obsah tuku, sodíku, vysoký obsah vlákniny a zanedbatelná není ani cenová stránka.

Na tomto místě je však třeba upozornit, že samotná sója nestačí pro výživu dětí a nemůže v jejich výživě nahradit ryby, maso a vejce. Je to dáno tím, že neobsahuje všechny esenciální aminokyseliny k růstu tkání.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id21719 (zdravotnimagazin.cz#5230)


Přidat komentář